ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Η ταινία του Βασίλη Μαζωμένου, Guilt, «ανοίγει» Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας σηματοδοτεί την έναρξη του φεστιβάλ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στις 9.00 το βράδυ στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Κυπριακό κινηματογράφο για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχει και μια ακόμη ελληνική ταινία, η «Χρυσόσκονη», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Μαργαρίτας Μαντά.

Την ιστορία της Κύπρου τα τελευταία πενήντα χρόνια μέσα από τη ζωή ενός –πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, «ξαναβλέπει» τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια, παρακολουθεί η ταινία Guilt σε σενάριο και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαζωμένου.

Χωρίς να παραγνωρίζει τη βαρβαρότητα των Άγγλων ή των Τούρκων, το Guilt παρακολουθεί την Ιστορία από την πλευρά και των δικών μας λαθών.  Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής που φέρει ο κεντρικός χαρακτήρας, ενοχή η οποία και ονοματίζει την ταινία, το Guilt χωρίζεται σε τρεις σημαντικές ιστορικές περιόδους στην ιστορία του νησιού: α) την περίοδο από το ’50 έως το ’59, β) την τουρκική εισβολή του ’74 και γ) η τουρκική κατοχή ως τη δολοφονία του Σολωμού το ’96.

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας.

Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια.

Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.

H ταινία εκπροσώπησε την Κύπρο στο τμήμα Focus on world cinema του Φεστιβάλ του Μόντρεαλ (27 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου), ενώ το Νοέμβριο θα συμμετάσχει και στο φεστιβάλ της Goa, στην Ινδία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΖΩΜΕΝΟΣ

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Μαζωμένος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Είναι από τους πρώτους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες που αξιοποίησε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών, στο δύσκολο εγχείρημα ανανέωσης της φιλμικής γλώσσας.

Την περίοδο 1986 – 1993 εργάστηκε ως art director γνωστών σκηνοθετών. Από το 1996 ασχολείται και με τη σκηνοθεσία διαφημιστικών σποτ και corporate videos καθώς και με εκφωνήσεις για ντοκιμαντέρ και διαφημιστικά σποτ. Υπήρξε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας (2002 -2003).

Ο Βασίλης Μαζωμένος έχει ασχοληθεί και με τη διδασκαλία. Το ακαδημαϊκό έτος 2000 – 2001 δίδαξε στο Τμήμα Φωτογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ την περίοδο 2006 -2007 στο τμήμα κινηματογράφου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου. Κατά καιρούς έχει δώσει διαλέξεις, ενώ παράλληλα συμμετείχε και διεύθυνε ημερίδες και συνέδρια για τον κινηματογράφο.

Αρθρογραφεί σε εφημερίδες, πολιτιστικά περιοδικά αλλά και πολιτικά έντυπα, ενώ έχει ασχοληθεί και με τη συγγραφή βιβλίων.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παλαιότερα έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Σκηνοθετών – Παραγωγών (2006), μέλος του διοικητικού συμβουλίου του «Ερμεία» (2007), μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (2002 -2003) και αντιπρόεδρος – αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2005 – 2006). Έχει συμμετάσχει επίσης σε επιτροπές για τον Οργανισμό Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού.

Αφιερώματα του έργου του Βασίλη Μαζωμένου έχουν γίνει σε γνωστά διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει λάβει και το μεγάλο ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου του στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Fantasporto στην Πορτογαλία. Έχει διατελέσει και ο ίδιος μέλος κριτικών επιτροπών διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου.

Φιλμογραφία

Ταινίες μεγάλου μήκους

Μέρες Οργής – Ένα Ρέκβιεμ για την Ευρώπη (1995)
Ο θρίαμβος του Χρόνου (1996)
Το Χρήμα – μια μυθολογία του Σκότους (1998)
Η Μνήμη (2002)
Λόγοι και Αμαρτήματα (2004)
Guilt (2009)

Ταινίες μικρού μήκους

Πόλις (1988)
Τέλος (1990)

Ντοκιμαντέρ

Ο Τρόμος της Ύλης (2004, συγγραφή – σκηνοθεσία)
Η φίλη μας η ελιά (2007, σκηνοθεσία)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s