το ελληνικό κέντρο κινηματογράφου για το Guilt

Η ταινία Guilt στο Fantasporto 2010
Η έκτη επίσημη συμμετοχή σε φεστιβάλ της ταινίας του Βασίλη Μαζωμένου Guilt θα είναι στο επετειακό 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου – Fantasporto το οποίο θα διεξαχθεί από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2010.
Το Fantasporto θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου της Πορτογαλίας και σύμφωνα με τους διοργανωτές του ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ για το σινεμά του φανταστικού. Περιλαμβάνει τρία κύρια διαγωνιστικά προγράμματα: το Fantasy Films Competition με ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, την Εβδομάδα των Σκηνοθετών και το Orient Express που επικεντρώνεται στον ασιατικό κινηματογράφο.

Guilt του Βασίλη Μαζωμένου
Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ζωή ενός –πλέον- ηλικιωμένου εμπόρου όπλων, ο οποίος χειρουργείται και, μέσω της νάρκωσης, «ξαναβλέπει» τη ζωή που έζησε στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα ταραγμένα χρόνια. Χωρίς να παραγνωρίζει τη βαρβαρότητα των Άγγλων ή των Τούρκων, το Guilt παρακολουθεί την Ιστορία από τις δύο πλευρές. Με κυρίαρχο το συναίσθημα της ενοχής που φέρει ο κεντρικός χαρακτήρας, ενοχή η οποία και ονοματίζει την ταινία, το Guilt χωρίζεται σε τρεις σημαντικές ιστορικές περιόδους στην ιστορία του νησιού: α) την περίοδο από το ’50 έως το ’59, β) την τουρκική εισβολή του ’74 και γ) η τουρκική κατοχή ως τη δολοφονία του Σολωμού το ’96.

Για το Guilt έγιναν για πρώτη φορά γυρίσματα στα «Φυλακισμένα Μνήματα», της Λευκωσίας, ενώ για τις ανάγκες της ταινίας αρκετά από τα κοστούμια ράφτηκαν ειδικά στην Αγγλία. Όλα τα γυρίσματα έγιναν στην παλιά πόλη της Λευκωσίας. Το ρόλο του κεντρικού χαρακτήρα υποδύεται σε όλες τις ηλικίες ο Νίκος Αρβανίτης, ενώ στο καστ συναντάμε μεταξύ άλλων, τους Κώστα Σειραδάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Άρτο Απαρτιάν και Εβελίνα Παπούλια. Το Guilt είναι η πρώτη μιας τριλογίας του Βασίλη Μαζωμένου με το ίδιο θέμα. Θα ακολουθήσουν οι ταινίες The Landlord και Sleepless.

Η ταινία έχει ήδη συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, της Γκόα, του Πανοράματος Ευρωπαικού Κινηματογράφου (opening film), του Καίρου και του Ταλίν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

© 2000 – 2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s