πρώτες εντυπώσεις για το Guilt

• Το «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου, μια δυνατή αλληγορία εμπνευσμένη από το κυπριακό δράμα. «Αθηνόραμα»

• Ο Βασίλης Μαζωμένος, μετά τα παγκόσμια αποκαλυπτήρια της ταινίας του στο διεθνές φεστιβάλ του Montreal, γύρισε στην Αθήνα για να δει το Guilt να γίνεται η πρώτη ελληνική ταινία που ανοίγει διεθνές φεστιβάλ εδώ και καιρό, ακόμη και στην Ελλάδα.. Ένα σκληρό και σκοτεινό πολιτικό θρίλερ, αλλά και το πώς αντιλαμβάνεται κανείς σήμερα την τραυματική εμπειρία της διαιρεμένης χώρας». «Movies for the Masses»

• Δεν είναι η ιστορική προσέγγιση των τελευταίων 50 ταραγμένων χρόνων της Κύπρου ούτε η περιγραφή της δεινής κατάστασης στην οποία περιήλθε ο λαός, αλλά η προσέγγιση των γεγονότων από την πλευρά των δικών μας λαθών, που μας κάνουν να τρέφουμε μεγάλες ελπίδες ως προς το τελικό αποτέλεσμα. «mixtape.gr»

Η ίδια η ταινία Guilt φαίνεται πως στάθηκε η αφορμή που οδήγησε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πανοράματος, Νίνο Φένεκ Μικελίδη, να «στήσει» ένα αφιέρωμα στο κυπριακό σινεμά. «Όταν είδα την ταινία του Βασίλη Μαζωμένου πριν από δύο μήνες περίπου, μου άρεσε και σκέφτηκα να γίνει το ξεκίνημα του Πανοράματος με αυτήν», ανέφερε ο κ. Μικελίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ επί 22 χρόνια. «ΠΟΛΙΤΗΣ»

• Πολιτική ταινία, που αγγίζει λεπτά θέματα, από ένα πολύ προσεκτικό στην τεχνική και τη θεματολογία δημιουργό . «cine.gr»

• Ο Βασίλης Μαζωμένος με το «Guilt» μας δίνει μια εικόνα της ιστορίας της Κύπρου από το 1959 μέχρι σήμερα. Ο κεντρικός του χαρακτήρας είναι ένας έμπορος όπλων, ο οποίος λίγο πριν πεθάνει θυμάται τα συμβάντα και νιώθει ενοχές για το κακό που έκανε στην πατρίδα του. Η εισαγωγή σοκάρει. Ο σκηνοθέτης μας παρουσιάζει με συγκλονιστικές εικόνες το κυπριακό Γκουαντάναμο όπου οι βρετανοί φυλάκιζαν του κύπριους αγωνιστές. Η σύνδεση των χρονικών περιόδων επιτυγχάνεται με την εύστοχη παρεμβολή επικαίρων της εποχής. Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η ταινία δεν κραυγάζει αλλά κρατά μέσα της τον πνιγμένο λυγμό της Κύπρου και επισημαίνει, μέσα από τον κεντρικό του χαρακτήρα, πως υπάρχουν «δικοί» μας άνθρωποι που μόνη τους πατρίδα είναι το κέρδος.
kersanidis.wordpress.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s