Ο Βασίλης Μαζωμένος στο Cinefreaks.gr

Γράφει ο/η Γιάννης Πατλάκας
01.03.10
Ο Βασίλης Μαζωμένος είναι ένας καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης που φέτος μας παρουσίασε το Guilt, μία ταινία για έναν έμπορο όπλων ο οποίος θυμάται μέσα από τρεις μέρες την ζωή του στην Κύπρο και κατ επέκταση την ιστορία των τελευταίων 50 χρόνων της μεγαλονήσου.
Το Guilt προβάλλεται στην Ταινιοθήκη στον Κεραμικό από την Πέμπτη.

Γιάννης Πατλάκας: Τι πραγματεύεται η νέα σας ταινία Guilt και πως προέκυψε η ιδέα για αυτό;
Βασίλης Μαζωμένος: Η ταινία αφορά τρεις νύχτες της ζωής ενός εμπόρου όπλων, που της παρακολουθούμε , σαν ένα μεγάλο flash back πενήντα χρόνων της ζωής του.
Γ.Π.:Πόσο κράτησαν τα γυρίσματα της ταινίας και που πραγματοποιήθηκαν; Ήταν δύσκολα;
Β.Μ.: Τα γυρίσματα κράτησαν δυο μήνες και η συνολική διάρκεια κατασκευής της ταινίας (προετοιμασία, κατασκευή και αποπεράτωση) τρία χρόνια. Το σύνολο των γυρισμάτων έγινε στην Κύπρο και η παλιά πόλη της Λευκωσίας έγινε ένα μεγάλο πλατό. Ήταν δύσκολα γυρίσματα , λόγω συνθηκών και σεναρίου.
Γ.Π.: Κατά πόσο στηρίζεται η ταινία σε πραγματικά γεγονότα;
Β.Μ.: Η μόνη σχέση της ταινίας με την πραγματικότητα βρίσκεται ότι το φόντο εξέλιξης της ζωής του ήρωα είναι η Κύπρος και η νεότερη τραγική ιστορία της. Αυτό υποστηρίζεται από σπάνιο αρχειακό υλικό που συμπληρώνει την αφήγηση.
Γ.Π.: Περιέχει σκληρές σκηνές το Guilt;
Β.Μ.: Αν η αλήθεια της βαρβαρότητας των Βρετανών στις αποικίες τους ήταν σκληρή, η ταινία δεν κάνει κάτι περισσότερο , από το να αναδείξει αυτήν την αλήθεια.
Γ.Π.: Έχετε στενή σχέση με την Κύπρο αν και δεν είστε Κύπριος, τι σημαίνει η Κύπρος για σας προσωπικά και σαν ιδέα;
Β.Μ.: Η Κύπρος αποτελεί για μένα κάτι πολύ σημαντικό. Έγινε εμμονή μου, για την ομορφιά της και τη διαχείριση του πόνου της. Παρ’ όλο που ο μέσος Κύπριος σήμερα απομακρύνεται από την ενέργεια και τη μνήμη της εθνικής αιμορραγίας, νοιώθω ότι οφείλω κάτι στον παγωμένο χρόνο της «πράσινης γραμμής».

Γ.Π.: Ποιος είναι ο στόχος της ταινίας; Θέλει να θίξει θέματα ιστορικά και πως θέλει να μας κάνει να τα δούμε σήμερα;
Β.Μ.: Η ταινία μιλάει για το πιο σημαντικό από τα θέματα που αγγίζουν την Ιστορία. Το Ασυνείδητο. Αν δεν δούμε τη «μυστική» πλευρά των γεγονότων θα έχουμε μια επιδερμική αντίληψη τους. Με ενδιαφέρει πιο πολύ ο ήρωας μου και οι …ένοχες στιγμές του , από τη «δράση» των ιστορικών ταινιών, που μετατρέπουν το ιστορικό γεγονός σε θέαμα.
Γ.Π.: Που θα μπορεί το κοινό να δει την ταινία;
Β.Μ.: Από τις 4 Μαρτίου ξεκινά η προβολή της, αποκλειστικά στον κινηματογράφο
“ΛΑΪΣ” (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου, Γκάζι
(Κεραμεικός).
Γ.Π.: Είστε μέλος των Κινηματογραφιστών στην ομίχλη. Πως βλέπετε την δράση αυτή και τι στόχο έχετε για το μέλλον στο πλαίσιο αυτής της δράσης;
Β.Μ.: Είναι ό,τι πιο σημαντικό πραγματοποίησε ο ελληνικός κινηματογράφος , σε επίπεδο δράσης τα τελευταία χρόνια, με όλες τις αντιφάσεις που μας διακρίνουν. Το μέλλον τους θα καθοριστεί από τις εξελίξεις σε θεσμικό και κλαδικό επίπεδο.
Γ.Π.: Πότε να περιμένουμε την επόμενη σας ταινία μετά το Guilt; Έχετε κάποιο σχέδιο;
Β.Μ.: Ήδη γράφω το επόμενο έργο με τίτλο “SLEEPLESS” , που θα είναι πάνω σε μια εξεγερμένη συνείδηση και πρωταγωνιστεί γυναίκα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s