Επτά, Κυριακή 7 Μαρτίου 2010 Ιστορία ενός ανθρώπου και μιας χώρας

Ενας έμπορος όπλων πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Βασίλη Μαζωμένου . Ενας ανάλγητος τυχοδιώκτης που πατάει επί πτωμάτων, εκμεταλλευόμενος την εκρηκτική κατάσταση στην Κύπρο.

Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί την πορεία του ανθρώπου αυτού μέχρι τέλους: όταν, ανάπηρος πλέον, ενάς κλοσάρ που ζει στους δρόμους, έρχεται αντιμέτωπος με τις ερινύες του: Είναι η εποχή που όλες οι τηλεοράσεις παίζουν τη συγκλονιστική δολοφονία του Σολωμού Σολωμού. Η ταινία άλλωστε τιτλοφορείται «Guilt», που σημαίνει «ενοχή». Και στην Κύπρο η ενοχή βαραίνει πολλούς ώμους: όχι μόνο Τούρκων και Αγγλων, αλλά και Ελλήνων, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη.

Πρόθεση του Μαζωμένου ήταν να δώσει όλη την ιστορία της ταλανισμένης Κύπρου μέσα από την ιστορία του ήρωα (Νίκος Αρβανίτης). Ο οποίος, άρρωστος και ηλικιωμένος πια, ναρκωμένος στο χειρουργείο, γυρνά πίσω στις τρεις σημαντικότερες νύχτες της ζωής του, μέσα από έναν εφιάλτη.

Γνωστότερος μέχρι σήμερα για τις πειραματικές του δουλειές, όπως το «Χρήμα, μια μυθολογία του σκότους» (το πρώτο 3D animation στην Ευρώπη), ο Μαζωμένος δημιούργησε μια κλειστοφοβική ταινία με έντονα θεατρικά στοιχεία, που λειτουργεί περισσότερο ως μια αλληγορία παρά ως μια ρεαλιστική απεικόνιση της πορείας του νησιού: αν δεν παρεμβάλλονταν επίκαιρα της εποχής, θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά άλλους τόπους και καταστάσεις. Εστίασε άλλωστε ιδιαίτερα στην περίπλοκη σχέση βασανιστή και βασανιζόμενου, τους οποίους, αργότερα, τοποθετεί κάτω από την ίδια στέγη – υπαινισσόμενος μάλιστα ερωτική σχέση ανάμεσά τους…

Παίζουν οι Ν. Αρβανίτης, Κ. Σειραδάκης, Γ. Τσορτέκης, Α. Απαρτιάν και Ε. Παπούλια.
ΕΥ. Β.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s